Placenta praevia reprezinta dezvoltare anormala a placentei, situata prea jos in uter. In mod normal, placenta se dezvolta in partea superioara a uterului si uneori pe peretii laterali . In cazul placentei praevia, aceasta se dezvolta in partea inferioara a uterului si poate reprezinta o problema in nasterea pe cale naturala si astfel se poate ajunge la operatia cezariana.
Exista mai multe de tipuri de placenta praevia in functie de localizarea ei:
1. Placenta praevia centrala – placenta acopera in totalitate orificiul intern al colului uterin.
2. Placenta praevia partiala – placenta acopera partial orificiul intern al colului uterin;
3. Placenta praevia marginala – placenta se insera in apropierea orificiului colului uterin sub 2 cm
Diagnosticul acestei pozitii anormale a placentei se stabileste in urma unui examen ecografic, care stabileste pozitia si orientarea placentei. In primul si al doilea trimestru de sarcina, diagnosticul placentei previa nu este unul definitiv caci poate urca odata cu cresterea in volum a uterului si se va monitoriza prin examen ecografic periodic. Exista posibiliatate ca la unele gravide, placenta praevia sa fie diagnosticata chiar la nastere, in special in cazul placentei praevia marginale.
Principalul mod de manifestare a placentei previa este sangerarea vaginala, care de obicei apare dupa 28 de saptamani de sarcina sau in travaliu. Asfel, unei sangerari vaginale nedureroase in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina este foarte sugestiva pentru aceasta afectiune si foarte rar poate fi asociata si cu crampe menstruale.
In functie de cat de abundenta e sangerarea si de cat timp dureaza gravida va devenii palida, ii va creste pulsul si poate inclusiv sa scada tensiune arteriala si sa aiba senzatia de lesin. Exista posibilitatea, ca desi exista placenta praevia, sa nu exista nici o sangerare pe parcursul sarcinii si daca apare, cel mai frecvent dupa 28 de saptamani de sarcina, deoarece, odata cu progresia sarcinii, placenta se desprinde de pe peretii uterului.
Pe perioada sarcinii, datorita pozitiei placentei pot sa apara probleme de dezvoltare ale fatului, cel mai frecvend fiind afectata cresterea fetala din cauza cantitatii insuficiente de sange si se poate ajunge inclusiv la moartea fatului (in special prin nastere prematura). Daca sangerarea persista se pune in pericol si viata mamei, fiind nevoie inclusiv de transfuzii de sange.
Nu exista tratament specific pentru acest tip de placentatie ci doar vei fi urmarita mai des la medicul curant pentru a vedea evolutia fatului si se va preventia nasterii premature.