Daca esti insarcinată si crezi ca poti manca cam tot ce se poate si oricat de mult, ei bine NU.
Pe parcursul sarcinii trebuie sa stim, in primul rand, ca nu trebuie sa mancam cat doi. Nu exista nici un avantaj fetal dacagravida ia peste 15 kg in sarcina, dimpotriva chiar, poate sa se imbolnaveasca de diabet, hipertensiune si inclusiv malformatii fetala la o greutate in exces peste 30 kg.
In fiecare zi trebuie consumate lactate, sub diferite forme, dar cu atentie sa fie mereu pasteurizate. Trebuie acordata o atentie speciala cascavalului, caci este o sursa buna de calciu dar in acelasi timp alimentatia permanenta cu cantitati mari de cascaval determina acumularea de greutate excesiva.
Trebuie consumate fructe si legume zilnic, cu o atentie deosebita la fructe. Tentatia este foarte mare de a se consuma fructe in exces, fara a tine cont ca pe langa vitamine ele contin si zaharuri si din nou determina o crestre in greutate. Si atunci se poate consuma 1 mar pe zi, o banana pe zi sau orice alte fructe in cantitati limitate.
Trebuie consumate carne de pui si porc numai din surse autorizate si in acelasi timp mereu pregatite termic adica fierte sau gratar! Nu se consuma carne in sange datorita riscului crescut de infectie cu diferite bacterii ce nu au fost distruse.
Se poate consuma peste, tot la fel din surse sigure si corect pregatite si se evita pestii pradatori gen rechin sau macrou, ce pot contine cantitati foarte mari de mercuri in functie de locurile din care au fost exportati.
Se poate consuma ou dar mereu pregatit termic datorita riscului de contaminare crescut.
In primul trimestru de sarcina exista posibilitatea sa apara senzatia de greata si inclusiv varsaturi, fara a mai putea tolera anumite mirosuri si gusturi, modificari ce poarta numele de disgravidia de trimestrul 1.
Regula de baza este faptul ca trebuie mancat foarte putin si foarte des, cam din 60 in 60 de minute, cu o importanta foarte mare acordata hidratarii intre 1,5 si 2l de apa.
In momentul in care, respectand aceste reguli, se ajunge la un numar de varsaturi de 6-8 in 24 de ore, trebuie sa va adresati de urgenta ginecologului pentru ca riscul de deshidratare este foarte mare si este posibil sa aveti nevoie de perfuzie de rehidratare.
Dupa ce ati trecut de trimestrul 1, totul trebuie sa revina incetul cu incetul la o alimentatie normala cu majoritatea alimentelor pe care le mancati inainte de sarcina.