Momentul baitei este unul extrem de tensionat, cel putin la inceput pentru multe mamici datorita sentimentului de teama generat de multe mituri auzite sau citite. Pentru bebelus, experienta cu apa trebuie sa fie una dintre cele mai placute si interesante, dar in acelasi timp trebuie sa alegi si momentul optim pentru a face acest lucru:
– niciodata dupa masa pentru ca exista riscul ca sa vomite;
– sa nu fie foarte obosit, caci va fi extrem de irascibil ceea ce va genera si plansetele mamei;
– sa nu fie multa lume in jurul lui, pentru ca va devenii agitat si in acelasi timp vor fi multe pareri ce vor incurca mama;
– sa nu fie infometat, pentru ca va devenii foarte nervos si nu te vei intelege cu el;
– sa nu fie frig in camera pentru ca va plage daca va simti o temperatura rece.
In primul rand trebuie aleasa o camera spatioasa si calduroasa, temperatura optima de baie fiind undeva intre 24 si 25 de grade maxim.
Trebuie sa iti aranjezi tot ceea iti trebuie dinainte incepand cu prosopul intins pe spatiul in care va fi infasat, crema de corp si de fundulet langa prosop si compresele sterile la fel.
Exista foarte multe feluri de cazi in ziua de azi,cele mai bune fiind cele care se transporta si se curata foarte usor, majoritatea fiind standard ca dimensiune. Inaltimea la care trebuie pusa cada este cea in care nu trebuie sa stai aplecata si sa te doara spatele in timp ce ii faci baita.
Dupa ce ai facut caldura necesara si ti-ai aranjat toate lucrurile necesare, urmeaza etapa in care trebuie monitorizata temperatura apei ce trebuie sa fie in jur de 36,5-37 °C masurata cu un termometru special de apa.
Cand totul este pregatit, te sfatuiesc ca mereu sa ai un ajutor langa tine pentru a putea face fata evenimentelor neprevazute cum ar fi rasturnarea unui obiect sau inclusiv posibilitatea de a face pipi spontan sau caca in apa calda din cada.
Cada se umple pana la jumatate si bebelusul se introduce treptat in apa cu foarte mare tandrete caci prima tendinta va fi sa isi retraga piciorusele, fiind o senzatie necunoscuta la inceput.
Se spala pe parti si se incepe in primul rand cu fata, ochii, nasul, urechile si parul pentru a profita de apa foarte curata. Cu antebratul stang ii vei sprijinii in permanentan capul si corpul iar cu mana dreapta il vei spala treptat si vei aplica sapun sau lotiune de spalat. Dupa aceea, se intoarce pe burta cu atentia de a urmarii ca fata bebelusului sa nu intre in apa si se va continua spalatul pe fiecare portiune in parte.
La sfarsit, se va clatii cu apa curata de aceeasi temperatura pentru a elimina orice reziduu prezent si se va aseza pe prosopul curat cu care va fi tamponat si uscat la par, daca este nevoie. Ulterior se va imbraca in haine comode genul body si pantaloni, preferabil de bumbac si i se va asigura un mediu linistit si confortabil.