Inceapand cu saptamana 28 de sarcina termenii medicali se schimba si nu mai discutam despre posibilitatea unui avort ci va incadrati deja la nastere prematura. Fatul are o lungime in jur de 35-38 cm si in jur de 900-1100 g si deja pot simti zilnic micarile fetale conform unui program pe care il are fiecare bebe in burtica. Din acest moment, daca se produce o nastere prematura fatul are sanse destul de mari sa supravietuiasca in afara uterului cu ajutor medical bineinteles.
Durerea de burta in trimestru III este cvasipermanenta datorita presiunii care apasa pe bazin si pe solduri si atunci, aproape la fiecare pas o gravida poate sa simta durere si in acelasi timp, tot datorita presiunii pe vezica urinara sa simta nevoia de a urina in permanenta.
Durerile frecvente pot sa apara in primul rand din probleme uzuale cauzate de dureri de spate si compresia data de burtica mare:
- Gazele si balonarea sunt des intalnite in timpul sarcinii din cauza faptului ca hormonii de sarcina fac ca stomacul sa aiba o digestie incetinita, precum si din cauza faptului ca volumului uterului apasa asupra stomacului si intestinelor si atunci tot tranzitul intestinal este incetinit.
- Constipatia este generata de cantitatiile de hormoni crescute ce determina incetinirea procesului de transport a alimentelor prin intestine si in acealsi timp uterul creste in volum si apasa pe rect, producand un disconfort generalizat.
- Infectia urinara denumita cistita daca este localizata la nivelul vezicii urinare. Durerea in zona pelvina, senzatia de presiune sau usturime la urinare pot fi semnele unei infectii urinare care ar trebui sa te faca sa consulti medicul obstetrician. Daca nu sunt detectate in timp util prin SUMAR DE URINA SI UROCULTURA, infectiile urinare pot afecta rinichii si la o varsta de sarcina mai mare pot induce inclusiv travaliu precoce. In momentul in care, pe langa aceste simptome, mai apare si febra sau frisoane asociate cu dureri pe lateral stanga sau dreapta si chiar o culoare mai rosie a urinii trebuie mers de urgenta la consult caci inseamna ca infectia urinara se complica si la nivelul rinichilor.
- Durerea de ligament rotund se manifesta ca o senzatie scurta, intensa asemanatoare unui junghi pe care o poti simti pe o singura parte sau pe ambele parti la nivelul burtici inferior sau la nivelul zonei inghinale. In mod normal durerea incepe in trimestrul 2 de sarcina, ca urmare a intinderii si ingrosarii ligamentelor, ce sunt ca niste sfori, care sustin uterul in continua crestere, si pot fi mai accentuate atunci cand iti schimbi pozitia corpului, cum ar fi atunci cand cobori din pat sau faci miscari bruste.
Atunci cand, pe langa durerile de burtica cu care esti obisnuita apar si niste senzatii total diferite, mult mai intense, trebuie urmarite cu atentie daca se asociaza cu:
- Secretie vaginala diferita sau modificarea consistentei – poate sa devina mult mai lichida si atunci poate exista suspiciune ruperii premature de membrane sau cum este cunoscuta uzual ”ruperea apei”
- Secreti vaginala poate fi asemanatoare cu un mucus sau culoare modificata semn de o posibila infectie vaginala ce poate urca pana in uter
- Secretie vaginala ce poate contine sange, chiar daca are o culoare roz sau este sub forma de striuri de sange
- Dureri sau senzatii abdominale asemanatoare menstruatiei sau senzatia de burtica ce se intareste ca un pietroi de cel putin 3-4 ori pe ora asociate cu o senzatie de presiune si apasare in zona pelvina
- Dureri de spate – mai ales daca anterior nu aveai aceste dureri de spate si reprezinta o senzatie cu totul noua.