Lehuzia

Etapele lehuziei

Reprezinta perioada care incepe odata cu expulzia placentei si se intinde pe urmatoarele 6 saptamani, etapa in care are loc vindecarea tuturor leziunilor produse la nastere si involutia uterului precum si disparitia tuturor modificarilor de piele prezenta pe parcursul sarcinii.

Lehuzia se imparte in trei etape:

– lehuzia imediata – primele 24 h de la nastere in care se monitorizeaza sangerarea vaginala;

– lehuzia precoce – primele 7 zile in care se urmareste evolutia plagilor de la nivel genital si retractia si micsorarea uterului;

– lehuzia tardiva – pana la cele 6 saptamani dupa nastere in care organismul tau isi revine complet privind modificarile aparute pe perioada nasterii.

In principiu, dupa nasterea naturala veri ramane in spital intre 2 si 4 zile iar dupa nasterea prin operatie cezariana vei ramane in spital intre 3 si 5 zile. Atat, pe parcursul perioadei cat vei sta in spital dar si acasa, uterul, care initial a fost cat un pepene se va contracta si va ajunge cam cat un pomelo. In special atunci cand vei alapta, vei simti dureri de burtica, asemanatoare contractiilor, ce te vor ajuta ca uterul sa isi revina la forma initiala si sa se curete foarte bine.

In aceasta etapa de 6 saptamani te vei numii lehuza si vei prezenta niste scurgeri vaginale numite lohii ce initial vor fi rosii , rosii rozalii, rozalii albe si se vor oprii. In acest timp, suturile la nivel vaginal sau cicatricea dupa operatie se va vindeca si nu vei avea voie la contact sexual decat dupa controlul de 6 saptamani, in care medicul se va asigura ca totul e in regula.