Travaliu

Etapele travaliului

Pentru a fi in travaliul, burtica ta trebuie sa se intareasca in mod permanent cam la 10 minute maxim (vezi Cum imi dau seama ca a inceput travaliu?).

Pe parcursul travaliului contractiile vor avea diferite modificari ca durata, frecventa si intensitate:

– exista o faza latenta  de 2-6 h ore in  care contractille vor deveni regulate la 15-20 minute si vor dura 15-30 de secunde si vor fi asemnatoare unor dureri menstruale mai intense uneori asociate cu dureri de spate. In timpul acestei perioade vei ajunge la o dilatatie de 2-4 cm.

– urmeaza faza de travaliul activ ce poate dura 4-8 h la prima sarcina in care contractiile devin mai lungi, pana la 45 chiar 60 de secunde si mai dese cam la 3-6 minute. Intensitatea durerii depinde de fiecare persoana in parte dar vor fi mai puternice si vei respira mai greu si te vei simtii din ce in ce mai obosita. In aceasta perioada vei ajunge la o dilatatie aproape completa de 10 cm.

cuprinde perioada intre dilatatia completa si nasterea copilului

Se manifesta prin  prezenta contractiilor cu durata de peste 60 de secunde ce apar din 3 in 3 minute si au rolul de a impinge bebelusul afara din corpul tau. In aceste momente vei simtii nevoia sa impingi si in acelasi timp trebuie sa si respiri intre contractii pentru a putea face fata expulziei.

Nevoia de a impinge se poate asocia cu :

  •  o presiune puternica la nivelul fundului;
  •  o senzatie de a “iesi afara”, ca si cand ai vrea sa urinezi  sau ai avea nevoie sa faci  un scaun usor generata de capul fetal ce apasa si pe rect si pe vezica.

Ce inseamna sa impingi?

  • Sa stai intr-o  pozitia confortabila de impingere, intinsa pe spate in pat sau in pozitie de semisezanda ca si cum ai face o genoflexiune;
  • Sa incerci sa relaxezi  planseul pelvin si zona fundului;
  • Intre fiecare contractie sa incerci sa respiri corect, pentru a acumula energie pentru urmatoare impingere;
  • Sa iti folosesti toata forta si energia pentru a impinge.

In perioada aceasta de impingere si repaus capul fetal va coborii si va urca in permanenta pana in momentul in care va aluneca afara si va fi tras de medicul obstetrician si va fi pus pe burtica ta.

– cuprinde perioada dupa nasterea copilului si eliminarea placentei:

– Felicitari, esti mamica!

Dupa  ce ai nascut bebelusul te va coplesi un sentiment de fericire (iti vei auzii bebelusul cum plange) dar si de oboseala, caci ai trecut printr-un travaliu epuizant. Medicul va clampa si sectiona  cordonul ombilical iar nou nascutul va fi luat si examinat de medicul neonatalog.

Inca nu s-a terminat nasterea caci trebuie evacuata si placenta, drept urmare vei simti cum uterul tau se intareste si se contracta pentru a elimina placenta ce are in jur de 400-600g .

Acum poti sa te odihnesti in timp de medicul va face manevrele necesare pentru a se asigura ca uterul este curatit cum trebuie, va verifica vaginul si toate partile  moi sa nu prezinti rupturi din care sa sangerezi si va sutura cu anestezie orice ruptura prezenta.